Program 2023

 

Kulturverkets konserter hösten 2023

Efter en intensiv vår och sommar fylld av konserter på Kulturverket Onsjö, workshops i skolor och skolkonserter samt konserter på Medborgarservice Andersberg närmar sig nu hösten med skördetid och underbara musikupplevelser. 


ALL VÄRLDENS MUSIK 
FRI ENTRÈ
Festsalen på Andersberg 
Grönevångs Torg 2

Lördagen den 16 sep kl 16.00
Mästerliga Mizgin med musiker

Mizgin (sång och saz), Enis Ahmed (tambourah), Mirwais Fedai (tabla), Anders Honoré (saxofoner).

Utgångspunkten för Mizgins musik är den rika kurdiska folkmusiken, som i hennes band korsar vägar med instrumentalister från Balkan och Norden. Den virtuose bulgariska tamburspelaren Enis Ahmed ackompanjerar, medan Anders Honoré på alt- och sopransax utforskar rymden härifrån till Mesopotamien ur sin synvinkel. Mirwais Fedai slutför allt på tabla. Mizgins konserter är intensiva och unika upplevelser. Från det att hon går på scenen går hon i dialog med publiken. Med stor närvaro bearbetar hon sin repertoar på nya sätt vid varje konsert. Resultatet är virtuos och organiskt sammanvävd, varm och mångfacetterad akustisk musik, som berättar om glädjen, spänningen, gemenskapen och ensamheten under år av resor till okända kontinenter, de överraskande upptäckterna i en främmande kultur, främmande, längtan, kärlek och glädje. Ett annat tema är förstås den kurdiska identiteten och det kurdiska folkets många utmaningar.
 
Managern för Copenhagen Songwriter's Festival, Brett Perkins, skrev följande: "En kritiker skrev: "Förstod inte ett ord - och ändå gjorde jag det. Hennes röst är sagor och längtan – otrolig skönhet och nödvändighet. Mizgin är annorlunda: Hon är som rock n roll, kommunicerar med alla."
 
Mizgin är okuvligheten personifierad. Läs om en handikappad flicka som fick höra ”ditt liv är inte värt mer än 10 cents” till att bli en hyllad musiker i flera länder på https://www.mizgin.dk/bio.html   
 
Mirwais Fedai spelar det mest poetiska instrumentet i trummornas värld, nämligen tablan, som med sina rytmiska "ord och fraser" nästan för samtal med resten av orkestern. Han är utbildad hos den afghanske mästaren Ustad Asif i London. I Danmark spelar Mirwais med bland annat Lars Bo Kujahn och John Sund. Mirwis bevarar sitt hemlands musikaliska traditionen i tabla och har startat en tablaskola i Köpenhamn.
 
Enis Ahmed, är virtuos på det bulgariska instrumentet tambourah, som är en långhalsad mandolin. Med sina intrikata melodislingor har han varit Mizgins ordinarie sidekick i många år. Utbildad i Plovdiv, Bulgarien i bulgarisk folkmusik, som han behärskar och spelar i bland annat Orfeus Ensemble med Adam Ørvad.
 
Anders Honoré har en lång karriär bakom sig som alt- och sopransaxofonist inom rock, electronica, jazz och världsmusik. Hans uttrycksfulla klang och känsla för melodi har fört honom till många slags samarbeten och konserter över hela Europa, Ryssland och Mellanöstern. Hans långvariga intresse för musik från Mellanöstern har påverkat hans spelstil, särskilt i improvisationer där han emellanåt inskjuter en kvartston eller två. Anders har under en tid varit anställd i Kurdistan som orkesterledare, för att bygga upp en kommunalt musikliv, men var tvungen att lämna området p g a hot från IS. 
 
 I samarbete med Musik över Kattegatt


Kulturverkets konsertsal 
Entré: 250 kr (medlemmar 150 kr), barn och unga fri entré
Söndag 8 oktober kl 16.00
Aayaam


Shafeeq Alsadi Richard Alsadi, (qanun), Prabhat Das (tabla), Joan Peiró Aznar (gitarr)


Aayaam är dialog. Aayaam ser in i varandras ögon, håller varandras händer, visar ömsesidig respekt mellan kulturer. En olikheternas konst. Ett erkännande av det musikaliska språkets universalitet. Att leva på 2000-talet gör det möjligt att musiker från helt olika håll att sammanstråla i i en stad från helt olika håll: indisk klassisk tabla, innovativ arabisk Qanun och spansk traditionell och flamencogitarr och skapa en ny musikalisk dimension, med både tradition och improvisation.


Shafeeq Alsadi Richard Alsadi, palestinsk Qanun-mästare, sångare och kompositör lärde sig spela Qanun vid Palestinian Music Academy of Edward Said, fortsatte med masterstudier i världsmusik och improvisation vid Göteborgs musikhögskola och studerar nu vid Sibelius-Akademin i Helsingfors. 

Han har varit verksam dels som musiker, dels som pedagog vid bl a Bethlehems musikakademi samt arbetar med samhällsprogram i Palestina, en kombination av musik och socialt arbete för flyktingar i lägren i Aida, al-Azzeh, Dheisheh och i staden Betlehem. Hans musik präglas av österländsk och västerländsk fusion. Fred, tolerans och mångkultur genom musik är ett viktigt mål.

Prabhat Das lärde sig Tabla-konsten i en guru-shishya-parampara sedan han var 8 år. Med kandidatexamen i indisk klassisk musik, med huvudämne i tabla och indiska rytmer, tog han sedan masterexamen i världs- och folkmusik och improvisation från Göteborgs musikhögskola. Han har framgångsrikt turnerat med sitt band Kalatva Collective, Aayyam och Xiame Degas Quartet i Europa och Asien. 

Han har också varit knuten till Music Basti, en icke-statlig organisation som fokuserar på att utbilda underprivilegierade barn i musik. För närvarande är han projektledare för Ethno Denmark. 

Joan Peiró Aznar föddes i Potries, södra València. Han har studerat klassisk gitarr i Hochschule für Musik Franz Liszt i Weimar och Göteborgs Musikhögskola, samt flamenco och traditionell gitarr, i Katalonien och Sverige. Han söker inspiration i traditionell musik och poesi från alla regioner i världen, särskilt katalansk och valenciansk traditionell musik. Musik är för honom en universell mötesplats. 

Entré: 250 kr (medlemmar 150 kr), barn och unga fri entré.

Kulturverkets swish är 123 598 2806Kulturverkets konsertsal

Entré: 250 kr (medlemmar 150 kr), barn och unga fri entré

Söndag den 29 okt kl 16.00

Mikael Godée with Strings

Mikael Godée (sopransaxofon), Amelie Evmark (violin), Annie Gunnarsson (violin), Leo Lövsén (viola), Axel Wihlborg (cello).


Mikael Godée med bas i Göteborg har sedan länge verkat som jazzmusiker och turnerat i hela världen. Hans musik och varma ton har gett honom en Grammis och svenska jazzpriset. Han har varit inblandad i de kända jazzgrupperna Corpo och Änglaspel. På Kulturverket möter vi också honom som kompositör. På senare år har han skrivit för jazzsaxofon och klassisk stråkkvartett. Det har blivit ett spännande möte mellan saxofon och dess improvisationer med noterad musik för stråkar i en mer klassisk  tradition. Starka melodier med en lyrisk saxofon kombinerat med innerlig kvartettmusik med mättade klanger har resulterat i skönhet upphöjt till 2! Kvartetten är alla utbildade på Göteborgs musikhögskola och består av den yngre generationens kommande stråkmusiker med en gedigen bakgrund i den klassiska muisken men med ett öppet sinne för samverkan över genregränser.Entré: 250 kr (medlemmar 150 kr), barn och unga fri entré.

Kulturverkets swish är 123 598 2806


ALL VÄRLDENS MUSIK 

FRI ENTRÉ

Festsalen på Andersberg 

Grönevångs Torg 2

Lördagen den 11 november kl 16.00

 

Unga världsmusiker på turné

 

Världsmusikprogrammet på HSM i Göteborg skickar ut sin examensklass tillika ensemblen Grus Grus på turné! Klara Ahlersten (sång), Sebastian Falk (vevlira), Sara Berkesi (congas), Anton Andersson (trummor), Thor Ahlgren (säckpipa, dragspel, bouzouki). På världsmusikutbildningen på Högskolan för scen och musik i Göteborg ägnar sig musikerna både åt fördjupning i olika former av traditionell musik och åt att hitta vägar att överbrygga gränser mellan dessa olika traditioner. Samspel, musikaliskt berättande och sväng står i fokus när examensklassen åker på turné hösten 2023! Publiken bjuds på både vackra sånger och dansant musik från när och fjärran. OBS! Gruppen välkomnar unga lokala musiker som vill vara med på en låt. Hör av er till kajsa.bacos@gmail.com så får ni noter och lite workshop inför konserten.


I samarbete med Musik över Kattegatt


Kulturverket program 2023 vår och sommar


Kulturverkets konsertsal 
Entré: 250 kr (medlemmar 150 kr), barn och unga fri entré


Söndag 26 mars kl 16.00

”Stor musik av Dvorak i litet format”

Jakob Koranyi, cello
Markus Kvint, flygel

Bokning i god tid rekommenderas!

Antonín DvořákCello Koncert in h-moll, Op. 104, B. 191
Allegro
Adagio, ma non troppo
Finale: Allegro moderato — Andante — Allegro vivo 


Den svenske cellisten Jakob Koranyi har etablerat sig på den klassiska musikscenen som en av Europas mest intressanta solister. Berömd för sin virtuositet, känsliga klang och passion för mångsidiga och innovativa program, har han turnerat scener i världen i Wien, Köln, New York, Paris, Bryssel, Amsterdam, Barcelona, Stockholm och Hong Kong för att nämna några.


Läs mer om Jakob och hans musicerande och fina Järna Festival Acadmey Jakob Koranyi | IMG Artists    Jakob Koranyi - YouTube


Markus Kvint är en pianist som har de senaste åren framträtt som solist med Kungliga filharmonikerna, Gävle symfoniorkester, Norrköping symfoniorkester samt Uppsala kammarorkester i ett projekt som presenterar Beethoven för den yngre publiken. Markus har turnerat i USA, Kanada och Sverige som ackompanjatör till 2015 års Jenny Lind-stipendiat, sopranen Sara Swietlicki. Som solopianist och kammarmusiker har han uppträtt på festivaler i Sverige, Danmark, Norge, Tyskland och Österrike. 

Vi tar in ett begränsat antal publik på Kulturverket, därför rekommenderas bokning, helst per mejl, annars sms på telefon eller telefon 0703 144435. 


För mer info ring gärna 0703 144435 eller mejla kajsa.bacos@gmail.com


ALL VÄRLDENS MUSIK 
Festsalen på Andersberg 
Grönevångs Torg 2

FRI ENTRÉ
OBS! 
Söndagen den 16 april kl 16.00
Dhoad Gypsies of Rajasthan, Indien
Dhoad Gypsies är ett kollektiv av fulländade, kloka och pigga musiker, sångare och dansare från olika generationer. Med sex musiker, en dansare och en fakir, bjuder på dagens Bollywoodska filmhits och traditionell indisk folkmusik blandade i en virvelvind av färger, dans och ljud. En totalupplevelse med äkta smak av Indien. 
Spektakulär föreställning utlovas! 
https://www.dhoad.com


Kulturverkets konsertsal

Lördag den 29 april klockan 16.00

 

Susanna Lindeborg live

Pianoimprovisationer med eller utan elektronik.

 

Ett spännande möte mellan improvisationer, egna kompositioner och elektronisk musik och flygel. Musik som rör sig i landskapet kring jazz, fri improvisation med eller utan ljudbearbetningar.
 
Entré: 250 kr (medlemmar 150 kr), barn och unga fri entré

Vi har under många år hört henne i Mwendo Dawa, Natural Artefacts och Lindeborg/Johansson Duo, med vilka hon under alla år turnerat internationellt i ett 25-tal länder Här möter vi henne på egen hand. Som solist har hon då och då framträtt under åren med eller utan elektronik på ställen såsom Prag solopianofestival, Centre Culturel Suedois i Paris, radiostationen Music Choice i London, invigningskonsert i Berwaldhallen av Klavertramp på 80-talet mm mm. 
www.youtube.com/artelljay 
www.youtube.com/user/MwendoDawaClassic 

ALL VÄRLDENS MUSIK 

Festsalen på Andersberg 

Grönevångs Torg 2

FRI ENTRÉ

Lördagen den 13 maj kl 16.00

Radiant Arcadia”En bländande kvinnlig orkester från flera länder som spelar och sjunger varandras musik” - Musik från bl a Mellanöstern, Syd och Nordeuropa, Pakistan och Mongoliet.

”Varför nöja sig med ett språk, när man kan sjunga på flera eller riktigt många?

Genom musiken visar vi att människor kan mötas oavsett skillnader och oenigheter.” 

Med muslimsk, kristen och judisk bakgrund presenterar de presenterar olika musikaliska genrer från mongolisk strupsång (övertonssång ) till opera, hopsa (folkdansmusik) till sufisk qawwali musik.

Bandet bildades  2011 och samarbetet har skapat starka band mellan medlemmarna mänskligt och musikaliskt. http://anjapraest.dk/radiant-arcadia-enKulturverkets sommarprogram 2023 

Vi inviger sommaren med en konsert i Kulturverkets rosenträdgård!

Kulturverkets rosenträdgård (vid regn flyttar vi in i konsertsalen)

Entré: 250 kr (medlemmar 150 kr), barn och unga fri entré

Måndag den 19 juni kl 19.00
”Greklands och Spaniens folkmusik möter cajun från Louisiana”

Thor Ahlgren och Olle Pelayo Lind med unga musikanter


Thor och Olle med gästlärare har hållit en spetskompetenskurs i grekisk folkmusik, flamenco och cajun i 9 månader. Kursen har varat i 9 månader med individuella lektioner och deltagande i en världsmusikensemble och avslutas med en turné i Västsverige. Instrument: bouzouki, munspel, flamencogitarr, säckpipa + blockflöjt, durspel + knappdragspel och slagverk. 


Kulturverkets Rosenträdgård


Under våren kommer förskolor, skolor få ta del av Thor och Olle, Dhoad-Gypsies of Rajastan, Radiant Arcadia.

Kulturverkets swish är 123 598 2806


Höstens program presenteras i juni.