Fredag 20 april kl 19.00

Kulturverket i Onsjö

DUO ZAKHRAFAT زخرفات  
(Betyder dekorationer på svenska)
Feras Charestan - Qanun (SY)
Mårten Hillbom - Slagverk (SE)


Med sitt melodispel på slagverk så har Mårten Hillbom med Qanunisten Feras Sharstan utforskat möjligheterna för ett gemensamt melodispel. De har utvecklat en metod för att översätta melodi, ornament och rytmik mellan de två instrumenten. Musiken speglar ett utforskande och nyskapande möte mellan Svensk och Syrisk folkmusik. Duon har valt att lära känna varandras kultur och att ta det ett steg längre genom att kombinera dessa och skapat något nytt och unikt. 

Feras föddes 1982 i Al-Hasakeh som ligger nord-östra Syrien. 2006 så tog han examen vid Higher institute of music in Damscus med Qanun som sitt instrument. 
Redan under sin studietid så började han framträda med internationella artister och orkestrar. 2007 blev han anställd som lärare vid sitt konservatorium. Han blev eftertraktad som studiomusiker i både Syrien och Lebanon. Han har spelat in med artister som Fairuz, Marcel Khalifeh and Ziad Rahbany. Med jämna mellanrum så står han på scen som solist med Qatar Philharmonic orchestra och Syrian national symphony orchestra. 

I Mårtens musik står hans unika trumset i centrum med vilket skapas nya broar som möjliggör ett gemensamt melodispel med en violinist eller översätta ornament från en Qanun. Med stämda klockor och ovanliga ljud så lyckas han ta ännu ett steg närmare melodiken. Resultatet är atmosfäriska ljudlandskap och improvisation med skådespelare och musiker från alla typer av genrer. Mårten studerar både svensk folkmusik på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm och traditionellt arabiskt slagverk som t.ex. Bendir, Ris, Darbuka och Tupan. På resor till Palestina har han fått en värdefull inblick i den palestinsk kultur och arabisk folkmusik. 


Biljettbokning: kulturverket@telia.com eller 035 30045
Förköp genom swish: 0706167598
Entré: 200 kr
Medlemmar 100 kr, medlemskap 100 kr
Fri entré: barn, ungdom, stud, nyanlända
Boka fribiljett för en kulturkompis som behöver det!