Kära publik!

Så var det dags med fler evenemang 2022!


I sommar har Kulturverket samarbetat med Halmstad kommun och haft två konserter på flyktingförläggningar med riksspelmännen Ninni och Laif Carr samt Gatuteaterdagarna med grekiska folkmusikgruppen Tiganites Meres i stan och på Andersberg. 


Nu kommer sommarens sista samarbete med Possibilitas och Dramalogen. Med samarbete lyckas man få till det man inte kan göra själv!


Scen: Dramalogen

Adress: Larsfridsvägen 9 i Halmstad


Tisdag 23 augusti kl 19.00

”Världsstjärnor på turné i Sverige”

Livemusik till unik stumfilm från 1923


Alicia Svigals, en av klezmermusikens världsstjärnor, gästar Sverige tillsammans med stumfilmspianisten Donald Sosin mellan 14 och 23 augusti. De kommer från New York och har med sig tre unika stumfilmer som de presenterar med egenkomponerad livemusik under sex framträdanden i Göteborg, Stockholm och Halland.

 

Alicia Svigals är en av världens ledande klezmerviolinister. Hon förde ut klezmermusiken i världen som en av ledarna för Klezmatics (1986-2001). Med sitt första soloalbum Fidl (1996) gav hon nytt liv till klezmerns fioltraditioner. Hennes senaste CD är Beregovski Suite: Klezmer Reimagined, med jazzpianisten Uli Geissendoerfer, med originella tolkningar av nyligen återfunnen judisk musik från Ukraina. 

Hon har uppträtt med och skrivit för Itzhak Perlman, Kronos Quartet, Debbie Friedman, Osvaldo Golijov, Robert Plant och Jimmy Page, dramatikerna Tony Kushner och Eve Ensler, filmaren Judith Helfand, poeten Allen Ginsburg och många andra. Hennes stumfilmmusikprojekt, den prisbelönta The Yellow Ticket (presenterad på HCAF2013) och hennes nya partitur, The Ancient Law, samkomponerad med Donald Sosin turnerar runt i världen till stor uppskattning. 


 Donald Sosin har specialiserat sig på spela till och komponera stumfilmsmusik.  Han spelar på stora filmfestivaler och för filmarkiv i New York, San Francisco, Seattle, Bologna, Moskva, Odessa och Shanghai. Han har spelat på Broadway och på Kennedy Center och har dirigerat trettio musikaler. Uppdragen inkluderar Chicago Symphony Chorus, Jerusalem Symphony Orchestra, Anthology Film Archives, Museum of Modern Art och Metropolitan Museum of Art. Han leder stumfilmsmusikmästar-klasser varje år på Giornate del Cinema Muto i Pordenone, Italien.

Sosins partitur ackompanjerar stumfilmer på över 60 DVD-skivor på Criterion, Kino, Milestone och andra etiketter. 


Filmen The Ancient Law (Das Alte Gesetz) av regissören E. A. Dupont från 1923 har restaurerats av Deutsche Kinemathek i Berlin. Filmen handlar om hur den traditionella judiska världen utmanas av "det moderna". Filmen visas med levande music med Alicia Svigals och Donald Sosin i Halland


Tokalynga 14 augusti

Dramalogen 23 augusti kl 19 Fri entré! 

Initiativtagare till projektet är föreningen All my friends are stars och Possibilitas. Turnén genomförs i samarbete med Kulturverket, Teater Albatross, Föreningen för Jiddischkultur i Göteborg, Dramalogen, Amplified Väst, Vargkatten Produktion, Svenska Klezmerföreningen,  Judiska församlingen i Stockholm. 


Med stöd av Sunrise Foundation for Education and the Arts, Västra Götalandsregionen, Göteborgs stad, Folkuniversitetet, Medborgarskolan, Statens Kulturråd, Region Halland, Halmstads och Falkenbergs Kommun.


Mer information:

https://www.gartenbergmedia.com/dvd-distribution-and-sales/international-silent-classics/the-ancient-law

https://aliciasvigals.com