Kulturverkets konsertsal  entré 200 medl 100


Sön 5 september 16.00


”ZYGIA”

Pantelis Agkistriotis, lyra

Iakovos Maysiadis, lutor 


Duon spelar en blandning av ottomansk musik, modal vallmusik och äldre folkmusik från Grekland och Turkiet. Duon söker balans i sin musik, zygia betyder par och zygi balans.


Lyra är ett grekiskt-turkiskt stråkinstrument, med rötter i Bysans och som blev den klassiska ottomanska musikens främsta stråkinstrument. Vid den stora omflyttningen av greker och turkar 1922 tog de grekiska emigranterna den med sig till Grekland. 


Lutor, innebär här bl a Lavta (lafta), ett instrument som användes främst av de grekiska och armeniska minoriteterna i Turkiet, blev ett turkiskt instrument vars roll övertogs av oud, den arabiska lutan. Den kom åter i ropet under 1980-talet i Grekland och Turkiet.


Musiken handlar om glädje och sorg, solnedgång och gryning, liv och smärta, kärlek och död. Känslorna uttrycks genom den modala musikens färger som förmedlar värmen från sydöstra Medelhavet. 

Duon kommer från Thessaloniki, som har en livaktig kulturscen, utnämnd som kulturhuvudstad redan 1997, men som också är en av sydöstra Europas viktigaste hamn- och universitetsstäder. 


https://youtu.be/pxiSc0jLfLY

https://youtu.be/eDzuVFTkrQc


Ett turnésamarbete med Musik över Kattegatt



Söndag 7 november kl 16.00


SPÄNNANDE POLSK-ARABISK DUO 

Lena Nowak klarinett och Ahmad Al-Khatib oud  


Ett turnésamarbete med Musik över Kattegatt



All världens musik på Andersberg kommer troligen flyttas till Kulturverkets konsertsal p g a corona 

Mer info kommer


Lördag 4 december kl 16.00


TRIO KATASTROFA – ”Vild balkanmusik och tunga polskor! ”


Sofia Högstadius, fiol
Matija Solce, dragspel
Stefan Hedborg, trummor


Med glädje, glöd och inte minst humor spelar trion en galen mix av främst bulgarisk och svensk folkmusik.


Bandet består av den internationellt verksamme dockteater- och dragspelsvirtuosen Matija Solce, den multi-genrekunniga svensk-chilenska percussionisten Stefan Hedborg samt Umeå-födda violinisten Sofia Högstadius som specialiserat sig inom bulgarisk folkmusik. 


Trion tog sin fasta form omkring 2016 och har under de senaste åren turnerat flitigt runt om i Skandinavien, Balticum, Europa och Latinamerika.


"Trio Katastrofa är som att åka med ett ultrasnabbt tåg på en ostadig räls, men på ett sätt som gör att du aldrig vill kliva av. Det är dramatiskt och spännande, som den bästa sortens actionfilm med en oväntad twist precis i slutet. Långsamma, vackra bulgariska melodier möter en skådespelande pandabjörn och en och annan finsk polka. Det finns inte en chans att du lämnar en Trio Katastrofa-konsert oberörd!” /Konsertbesökare


http://sofiahogstadius.se/trio-katastrofa/

Facebook https://www.facebook.com/TrioKatastrofa/ 

Youtube Trio Katastrofa - Pavle mi pie  Trio Katastrofa - 7/11 


Ett turnésamarbete med Musik över Kattegatt


För mer info, biljetter mm, se hemsidan, eller mejla kulturverket@kulturverket.se För dig som vill bli medlem swisha 100 kr till 0703 144435



NYTT PROJEKT FÖR I ÅR!


Lördag 23 oktober kl 16.00 på Najaden, Halmstad


Du är mitt liv –Enta Oumri – انت عمری
 med Bosphorus Ensemble

Under ledning av Ahmad-al-Khatib


Berömd musik från Mellanöstern, Armenien samt nykomponerad musik


Konstnärlig ledare och orkesterledare är oud-spelaren Ahmad Al-Khatib.


Bosphorus Ensemble – en orkester från Göteborg med tjugotalet musiker – presenterar ett nytt spännande konsertprogram med bl a en av Egyptens mest berömda och längsta sånger som 1964 gjordes känd av en av Mellanösterns största stjärnor: Umm Kulthum. Den storslagna sången, som i sitt original är cirka 40 minuter lång, heter på arabiska “Enta Oumri”, på svenska: “Du är mitt liv”. I det nya konsertprogrammet ingår även ett medley av traditionell armenisk folkmusik och nyskrivna kompositioner.


Hela programmet är cirka 60 minuter.


Konserten görs i samarbete med Possibilitas, Konserthusgruppen, Serbiska KIF Halmstad med stöd av Musikverket, Kulturrådet, Region Halland, Halmstad Kommun, Folkuniversitetet


Mer info kommer om biljetter.



Sorglig nyhet

Grundaren av Kulturverket Ole  Sand har avlidit efter en tids sjukdom. Ole var en visionär, kunnig musikälskare och spännande arrangör av kultur-evenemang. Han startade Kulturverket 1990 för att dela med sig av sådant som är bra för själen och som gör livet lättare att leva. Det kunde vara såväl konst som workshops, föredrag och filmvisning men framför allt musik som dominerade utbudet mer och mer.

Han fick snabbt uppskattning av kulturförvaltningen och andra aktörer i branschen och uppmärksammades tidigt med priser och stipendier för sitt innovativa utbud. Så småningom uppmärksammade även Statens Kulturråd och Region Halland Oles kulturinsats. 


Kulturverket utvecklas hela tiden. En period anordnades festivaler och det fanns ett gott samarbete med musiker från Danmark (Hasse Poulsen) och Norge (Trygve Seim) som också satt i styrelsen för Kulturverket. Genom tät kontakt med musiker byggdes ett fint musikernätverk upp i Norden och Europa samt även USA vid tillfälle. Som bollplank hade vi också jazzmusikerna Susanna Lindeborg och Ove Johansson som stödde verksamheten på olika sätt. 


För nya spännande kontakter kunde vi förlita oss på många musiker runt om i landet och världen. Internet fanns inte och det var mer intressant att musiker som varit här och förstod de unika förutsättningarna rekommenderade sina kolleger. På så sätt fick Kulturverket lättare till ett utbud utan mainstream karaktär. Det var många som visade intresse och engagemang under åren. Förvånansvärd var den uppmärksamhet Kulturverket fick utomlands när en internationell katalog över intressanta scener nämnde tre svenska scener: Fasching, Nefertiti och Kulturverket. Hur det gick till är fortfarande ett mysterium!


Oles engagemang i Kulturverket fortsatte även om han skolade om sig till ingenjör för att trygga ekonomin när han blev förälder. Kajsa Bacos blev ordförande och huvudansvarig för verksamheten, med Ole som samarbetspartner och medverkande.Tillsammans utökade de verksamheten till andra scener, t ex på Halmstads invandrarområden, angränsande kommuner och för nya målgrupper. Ole blev en mycket aktiv ordförande i Suzukiföreningen och tillsammans med den och suzukipedagoger ordnade han läger och konserter, något av det i samarbete med Kulturverket. 


Kulturverket är numer medlem av ett nystartat nordiskt arrangörsnätverk, Musik över Kattegatt, som passar ihop med de mål Kulturverket alltid haft och som gör det lättare att ordna bra förhållanden för långväga musiker. Kulturverket samarbetar även med kommun för musik i skola, kulturskola och förskola och med annat som dyker upp. 


Man kan säga mycket mer om Ole och hans insats för kulturlivet i Halmstad, hans vänliga framtoning, hans sätt att lösa till synes omöjliga problem, hans generositet och hans förmåga att kombinera det bästa av det danska och det bästa av det svenska till en helhet i en initierad och innovativ anda.


Trots svårigheter med corona och förlusten av en viktig medarbetare kommer vi fortsätta arbetet med Kulturverket. Extra insatt årsmöte utlyses så snart som möjligt på hemsidan för inval av ny kassör. Håll utkik!