Kulturverket 2023

Kära Publik!

Ännu ett år har gått och Kulturverket fyller 33 år i år! Vi hoppas som vanligt göra publiken glad med ett varierat program på Kulturverket, på Andersberg och på andra offentliga tillfälliga scener samt icke-offentliga för förskolor, skolor med flera.


KV arbetar tillsammans med andra aktörer, nu senast med Possibilitas angående Bosphorus ensemble som trots utmaningar p g a pandemin lyckades göra offentliga konserter, workshops, skolkonserter i alla sex kommuner i Halland. Pilotprojektet var så lyckat och fortsättning har efterfrågats så förhoppningar om en fortsättning finns.


KV är alltså en plattform för experiment, pilotprojekt, samverkan och samarbeten med andra aktörer där resultatet kan illustreras som ekvationen 1+1=mer än 2. Det kontinuer-liga, kvalitativa arbetet KV gjort under många år gör att vi lyckas få med oss många aktörer och publik på olika projekt.


Musiker älskar att spela och måste få spela för annars vissnar deras själar, men de behöver också överleva och de behövs för ett levande musikliv. Tänk ett samhälle utan musik, vilken tristess! 


Efter flera år år med samma priser  måste vi höja pris på biljett och medlemsskap. Skulle ekonomin vara ett problem så berätta det för oss. Vi hittar en lösning!


Medlemsskap 200 kr, biljettpris för medlemmar 150 kr, för icke medlemmar 250.



Kulturverket program 2023


Här är första konserten, info om övriga kommer snart!


Kulturverkets konsertsal 

Entré 250 kr, medlemmar 150 kr, barn och unga fri entré


Söndag 26 mars kl 16.00

”Stor musik av Dvorak i litet format”

Jakob Koranyi, cello
Markus Kvint, flygel

Bokning i god tid rekommenderas!

Antonín Dvořák: Cello Koncert in h-moll, Op. 104, B. 191

Allegro
Adagio, ma non troppo
Finale: Allegro moderato — Andante — Allegro vivo 


Den svenske cellisten Jakob Koranyi har etablerat sig på den klassiska musikscenen som en av Europas mest intressanta solister. Berömd för sin virtuositet, känsliga klang och passion för mångsidiga och innovativa program, har

han turnerat scener i världen i Wien, Köln, New York, Paris, Bryssel, Amsterdam, Barcelona, Stockholm och Hong Kong för att nämna några. 



På grund av klimatkrisens akuta tillstånd tog Koranyi 2019 beslutet att inte acceptera uppdrag som kräver att han reser med flyg tills ett miljöanpassat sätt att göra det hittats. Vi är glada att Jakob gör ett stopp på Kulturverket på väg till England, en resa han gör med tåg. Han spelar en cellokonsert med pianist här, som han sedan upprepar med Manchesters Symfoniorkester Hallé.


Koranyi håller den traditionella cellorepertoaren levande men har också framfört uruppföranden av Julia Wolfes nya konsert på Amsterdam Cello Biennale, Rolf Martinssons ’Övergiven' med Nederländska kammarorkestern, Anders Hillborgs DUO för cello och piano och Andrea Tarrodis 'Highland Concerto’, tillägnad Jakob.


Han är en regelbunden artist med Chamber Music Society of the Lincoln

Center i New York. Orkesterhöjdpunkter har varit uppträdanden med Kungliga Filharmoniska orkestern i Stockholm, Sveriges Radios Symfoniorkester, Stavanger symfoni, Orchestre de Paris, Weimar Staatskapelle, Hong Kong Philharmonic, Nya Zeelands symfoni, Arctic Philharmonic, Norra Sinfonia Gateshead, Gävle Symfoniorkester, Uppsala Kammarorkester, Filharmonia Veneta, Göteborgs, Malmö, Helsingborgs och Norrköpings Symfoniorkestrar.


Läs mer om Jakob och hans musicerande och fina Järna Festival Academy Jakob Koranyi | IMG Artists    Jakob Koranyi - YouTube



Markus Kvint är en pianist som har de senaste åren framträtt som solist med Kungliga filharmonikerna, Gävle symfoniorkester, Norrköping symfoniorkester samt Uppsala kammarorkester i ett projekt som presenterar Beethoven för den yngre publiken. 


Markus har turnerat i USA, Kanada och Sverige som ackompanjatör till 2015 års Jenny Lind-stipendiat, sopranen Sara Swietlicki. Som solopianist och kammarmusiker har han uppträtt på festivaler i Sverige, Danmark, Norge, Tyskland och Österrike. Markus tog solistexamen vid Det Kongelige Danske Musikkonservatorium i Köpenhamn våren 2017 där han studerade för Friedrich Gürtler, Jens Elvekjær och Niklas Sivelöv. Innan dess hade han studerat vid Hochschule für Musik - Franz Liszt i Weimar, samt vid KMH i Stockholm i Anders Kilströms pianoklass. Markus har mottagit ett flertal stipendier, bland annat från Kungliga Musikaliska Akademien i Stockholm, Konstnärsnämnden, Anders Sandrews Stiftelse, Sixten Gemzéus stora stipendium.


Mer info om Kulturverkets arrangemang 2023 kommer inom kort!