Kulturverkets konserter hösten 2023

Efter en intensiv vår och sommar fylld av konserter på Kulturverket Onsjö, workshops i skolor och skolkonserter samt konserter på Medborgarservice Andersberg närmar sig nu hösten med skördetid och underbara musikupplevelser. 


Se längst ner på sidan om senaste nytt, ett dansprojekt i vardande.


ALL VÄRLDENS MUSIK 
FRI ENTRÉ
Festsalen på Andersberg 
Grönevångs Torg 2

Lördagen den 16 sep kl 16.00
Mästerliga Mizgin med musiker

Mizgin (sång och saz), Enis Ahmed (tambourah), Mirwais Fedai (tabla), Anders Honoré (saxofoner).

Utgångspunkten för Mizgins musik är den rika kurdiska folkmusiken, som i hennes band korsar vägar med instrumentalister från Balkan och Norden. Den virtuose bulgariska tamburspelaren Enis Ahmed ackompanjerar, medan Anders Honoré på alt- och sopransax utforskar rymden härifrån till Mesopotamien ur sin synvinkel. Mirwais Fedai slutför allt på tabla. Mizgins konserter är intensiva och unika upplevelser. Från det att hon går på scenen går hon i dialog med publiken. Med stor närvaro bearbetar hon sin repertoar på nya sätt vid varje konsert. Resultatet är virtuos och organiskt sammanvävd, varm och mångfacetterad akustisk musik, som berättar om glädjen, spänningen, gemenskapen och ensamheten under år av resor till okända kontinenter, de överraskande upptäckterna i en främmande kultur, främmande, längtan, kärlek och glädje. Ett annat tema är förstås den kurdiska identiteten och det kurdiska folkets många utmaningar.
 
Managern för Copenhagen Songwriter's Festival, Brett Perkins, skrev följande: "En kritiker skrev: "Förstod inte ett ord - och ändå gjorde jag det. Hennes röst är sagor och längtan – otrolig skönhet och nödvändighet. Mizgin är annorlunda: Hon är som rock n roll, kommunicerar med alla."
 
Mizgin är okuvligheten personifierad. Läs om en handikappad flicka som fick höra ”ditt liv är inte värt mer än 10 cents” till att bli en hyllad musiker i flera länder på 

Lyssna på Mizgin
 
Mirwais Fedai spelar det mest poetiska instrumentet i trummornas värld, nämligen tablan, som med sina rytmiska "ord och fraser" nästan för samtal med resten av orkestern. Han är utbildad hos den afghanske mästaren Ustad Asif i London. I Danmark spelar Mirwais med bland annat Lars Bo Kujahn och John Sund. Mirwis bevarar sitt hemlands musikaliska traditionen i tabla och har startat en tablaskola i Köpenhamn.
 
Enis Ahmed, är virtuos på det bulgariska instrumentet tambourah, som är en långhalsad mandolin. Med sina intrikata melodislingor har han varit Mizgins ordinarie sidekick i många år. Utbildad i Plovdiv, Bulgarien i bulgarisk folkmusik, som han behärskar och spelar i bland annat Orfeus Ensemble med Adam Ørvad.
 
Anders Honoré har en lång karriär bakom sig som alt- och sopransaxofonist inom rock, electronica, jazz och världsmusik. Hans uttrycksfulla klang och känsla för melodi har fört honom till många slags samarbeten och konserter över hela Europa, Ryssland och Mellanöstern. Hans långvariga intresse för musik från Mellanöstern har påverkat hans spelstil, särskilt i improvisationer där han emellanåt inskjuter en kvartston eller två. Anders har under en tid varit anställd i Kurdistan som orkesterledare, för att bygga upp en kommunalt musikliv, men var tvungen att lämna området p g a hot från IS. 
 
 I samarbete med Musik över Kattegatt


Kulturverkets konsertsal 
Entré: 250 kr (medlemmar 150 kr), barn och unga fri entré
Söndag 8 oktober kl 16.00
Aayaam

Shafeeq Alsadi Richard Alsadi, (qanun), Prabhat Das (tabla), Joan Peiró Aznar (gitarr)Aayaam är dialog. Aayaam ser in i varandras ögon, håller varandras händer, visar ömsesidig respekt mellan kulturer. En olikheternas konst. Ett erkännande av det musikaliska språkets universalitet. Att leva på 2000-talet gör det möjligt att musiker från helt olika håll att sammanstråla i i en stad från helt olika håll: indisk klassisk tabla, innovativ arabisk Qanun och spansk traditionell och flamencogitarr och skapa en ny musikalisk dimension, med både tradition och improvisation.


Shafeeq Alsadi Richard Alsadi, palestinsk Qanun-mästare, sångare och kompositör lärde sig spela Qanun vid Palestinian Music Academy of Edward Said, fortsatte med masterstudier i världsmusik och improvisation vid Göteborgs musikhögskola och studerar nu vid Sibelius-Akademin i Helsingfors. 

Han har varit verksam dels som musiker, dels som pedagog vid bl a Bethlehems musikakademi samt arbetar med samhällsprogram i Palestina, en kombination av musik och socialt arbete för flyktingar i lägren i Aida, al-Azzeh, Dheisheh och i staden Betlehem. Hans musik präglas av österländsk och västerländsk fusion. Fred, tolerans och mångkultur genom musik är ett viktigt mål.

Prabhat Das lärde sig Tabla-konsten i en guru-shishya-parampara sedan han var 8 år. Med kandidatexamen i indisk klassisk musik, med huvudämne i tabla och indiska rytmer, tog han sedan masterexamen i världs- och folkmusik och improvisation från Göteborgs musikhögskola. Han har framgångsrikt turnerat med sitt band Kalatva Collective, Aayyam och Xiame Degas Quartet i Europa och Asien. 

Han har också varit knuten till Music Basti, en icke-statlig organisation som fokuserar på att utbilda underprivilegierade barn i musik. För närvarande är han projektledare för Ethno Denmark. 

Joan Peiró Aznar föddes i Potries, södra València. Han har studerat klassisk gitarr i Hochschule für Musik Franz Liszt i Weimar och Göteborgs Musikhögskola, samt flamenco och traditionell gitarr, i Katalonien och Sverige. Han söker inspiration i traditionell musik och poesi från alla regioner i världen, särskilt katalansk och valenciansk traditionell musik. Musik är för honom en universell mötesplats. 

Lyssna på Aayaam

Entré: 250 kr (medlemmar 150 kr), stud, barn och unga fri entré.
Medlemsskap 200 kr
Kulturverkets swish är 123 598 2806


Kulturverkets konsertsal
Entré: 250 kr (medlemmar 150 kr), barn och unga fri entré
Söndag den 29 okt kl 16.00
Mikael Godée with strings

Mikael Godée (sopransaxofon)
Amelie Evmark (violin), Annie Gunnarsson (violin), Leo Lövsén (viola), Axel Wihlborg (cello).

Mikael Godée med bas i Göteborg har sedan länge verkat som jazzmusiker och turnerat i hela världen. Hans musik och varma ton har gett honom en Grammis och svenska jazzpriset. Han har varit inblandad i de kända jazzgrupperna Corpo och Änglaspel. På Kulturverket möter vi också honom som kompositör. På senare år har han skrivit för jazzsaxofon och klassisk stråkkvartett: Det har blivit ett spännande möte mellan saxofon och dess improvisationer med noterad musik för stråkar i en mer klassisk  tradition. Starka melodier med en lyrisk saxofon kombinerat med innerlig kvartettmusik med mättade klanger har resulterat i skönhet upphöjt till 2!

Stråkkvartettens musiker är alla utbildade på Högskolan för Scen och Musik och och består av den yngre generationens kommande stråkmusiker med en gedigen bakgrund i den klassiska musiken och med öppet sinne för samverkan över genregränser.

Lyssna på Mikael Godée

Entré: 250 kr (medlemmar 150 kr), stud, barn och unga fri entré.
Medlemskap 200 kr
Kulturverkets swish är 123 598 2806


ALL VÄRLDENS MUSIK 

FRI ENTRÉ

Festsalen på Andersberg 

Grönevångs Torg 2

Lördagen den 11 november kl 16.00

 

Unga världsmusiker på turné

 

Världsmusikprogrammet på Högskolan för scen och musik i Göteborg skickar ut sina sistaårselever på turné! 

 

På världsmusikutbildningen på Högskolan för scen och musik i Göteborg ägnar sig studenterna både åt fördjupning i olika former av traditionell musik och åt att hitta vägar att överbrygga gränser mellan dessa olika traditioner. Samspel, musikaliskt berättande och sväng står i fokus när examensklassen åker på turné hösten 2023! Publiken bjuds på både vackra sånger och dansant musik från när och fjärran. Konserten leds av mångkunnige Thor Ahlgren.

 

OBS! Gruppen välkomnar unga lokala musiker som vill vara med på en låt. Hör av er till kajsa.bacos@gmail.com så får ni noter och lite workshop inför konserten.

 

Dania Abdulrahim (sång), Elin Buxfeldt (sång), Marie Hamborg (fiol), Sebastian Falk (vevlira),  

Sara Berkesi (congas), Anton Andersson (trummor), Thor Ahlgren (säckpipa, dragspel, bouzouki). Sättningen kan komma att förändras

I samarbete med Musik över Kattegatt