NYHET!
Mizgin på Andersberg lördag 16 september 16.00

Missa inte Mizgin! Hon var på Andersberg många år sedan och det utbröt härlig kurdisk dans lett av danssugna människor lett av kvinnor som lärt sig danstraditionen sedan barnsben. 

På tal om dans. Vi behöver dansa och skratta och hålla humöret upp trots trista nyheter. Är det någon som är intresserad av att öka endorfinerna genom dans så skriv eller ring till mig. Kontakt info längst ner.

ALL VÄRLDENS MUSIK 

FRI ENTRÉ 

Festsalen på Andersberg 

Grönevångs Torg 2

 Lördagen den 16 sep kl 16.00

Mästerliga Mizgin med musiker

Mizgin (sång och saz), Enis Ahmed (tambourah), Mirwais Fedai (tabla), Anders Honoré (saxofoner).

 

 


Utgångspunkten fär Mizgins musik är den rika kurdiska folkmusiken som i hennes band korsas med instrumentaliseter från Balkan och Norden. Den virtuose bulgariske tamburspelaren Enis Ahmed ackompanjerar, medan Anders Honoré på alt- och sopransax utforskar rymden härifrån till Mesopotamien ut sin synvinkel. Mirwais Fedai slutför allt på tabla.

Mizgins konserter är intensiva och unika upplevelser. Från det att hon går på scenen går hon i dialog med publiken. Med stor närvaro bearbetar hon sin repertoar på nya sätt vid varje konsert. Resultatet är virtuos och organiskt sammanvävd, varm och mångfacetterad akustisk musik, som berättar om glädjen, spänningen, gemenskapen och ensamheten under år av resor till okända kontinenter, de överraskande upptäckterna i en främmande kultur, främmande, längtan, kärlek och glädje. Ett annat tema är förstås den kurdiska identiteten och det kurdiska folkets många utmaningar.

Managern för Copenhagen Songwriter's Festival, Brett Perkins, skrev följande: "En kritiker skrev: "Förstod inte ett ord - och ändå gjorde jag det. Hennes röst är sagor och längtan – otrolig skönhet och nödvändighet. Mizgin är annorlunda: Hon är som rock 'n roll, hon kommunicerar med alla."

Mizgin är okuvligheten personifierad. Läs om en handikappad flicka som fick höra ”ditt liv är inte värt mer än 10 cents” till att bli en hyllad musiker i flera länder på https://www.mizgin.dk/bio.html   

Mirwais Fedai spelar det mest poetiska instrumentet i trummornas värld, nämligen tablan, som med sina rytmiska "ord och fraser" nästan för samtal med resten av orkestern. Han är utbildad hos den afghanske mästaren Ustad Asif i London. I Danmark spelar Mirwais med bland annat Lars Bo Kujahn och John Sund. Mirwis bevarar sitt hemlands musikaliska traditionen i tabla och har startat en tablaskola i Köpenhamn.

Enis Ahmed, är virtuos på det bulgariska instrumentet tambourah, som är en långhalsad mandolin. Med sina intrikata melodislingor har han varit Mizgins ordinarie sidekick i många år. Utbildad i Plovdiv, Bulgarien i bulgarisk folkmusik, som han behärskar och spelar i bland annat Orfeus Ensemble med Adam Ørvad.

Anders Honoré har en lång karriär bakom sig som alt- och sopransaxofonist inom rock, electronica, jazz och världsmusik. Hans uttrycksfulla klang och känsla för melodi har fört honom till många slags samarbeten och konserter över hela Europa, Ryssland och Mellanöstern. Hans långvariga intresse för musik från Mellanöstern har påverkat hans spelstil, särskilt i improvisationer där han emellanåt inskjuter en kvartston eller två. Anders har under en tid varit anställd i Kurdistan som orkesterledare, för att bygga upp en kommunalt musikliv, men var tvungen att lämna området p g a hot från IS. 

I samarbete med Musik över Kattegatt

Med stöd av:

Region Halland

Halmstad Kommun

Statens Kulturråd

Folkuniversitetet

Studieförbundet Vuxenskolan

ABF

Föreningens Medlemmar

Musikalen i Halmstad

E-post: kulturverket@kulturverket.se

Info tel 0703 144435